Шановні друзі, колеги, однодумці, дорогі українці!

wallpaper.wiki HD Photos Merry Christmas PIC WPB00953

Стало доброю традицією напередодні новорічних і різдвяних свят підбивати підсумки року, що минає, одночасно розмірковуючи про день завтрашній. Згадуючи минулий рік, Державному фонду сприяння молодіжному житловому будівництву і мені як його керівнику є про що згадати з приємністю. Є рівень, від якого можна відштовхуватися, плануючи нашу роботу на перспективу.

2017-ий став роком 25-ліття Фонду, який сьогодні налічує 25 регіональних управлінь у кожній області України і понад 250 співробітників по всій державі. За чверть століття спільними зусиллями колег, які працювали і працюють в установі, створено міцний фундамент, накопичено значний досвід. Взявши ці досягнення за основу, маємо можливість упевнено рухатися до нових досягнень.

Рік, що минає, дав підстави багато в чому переосмислити шляхи подальшого розвитку державної спеціалізованої фінансової установи.

Завдяки налагодженій системній співпраці з органами державної влади, депутатським корпусом, політичними діячами, громадськими організаціями, експертними установами нам вдалося забезпечити відновлення державного фінансування житлових програм.

Якщо 2016 року було укладено 350 договорів з громадянами за житловими програмами, то 2017-го таких договорів було 568 (приріст +61% до 2016 р.).

Залучено 385,7 млн грн інвестицій в будівельну галузь.

Станом на кінець 2017 року загалом за усіма програмами Держмолодьжитла отримали житло 37 952 українські родини. Збудовано 998 тис кв. м житла.

Спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ виконано велику роботу з модернізації законодавчої бази житлових програм. Розроблені фахівцями Фонду і внесені Урядом зміни до програми «Доступне житло» розширили можливості доступу до участі в ній таких категорій громадян, як учасники АТО, внутрішні переселенці. Отримавши завдяки перерозподілу з інших програм кошти в розмірі 30 млн грн, ми довели, що програма працює і що вона потрібна людям.

Цього року укладено 154 договори з учасниками антитерористичної операції (2016 року – 52), а загалом забезпечено житлом 207 родин учасників АТО. 65 угод на придбання доступного житла укладено 2017 року з вимушено переміщеними особами, з якими ми цього року почали працювати.

Завдяки налагодженій системній роботі з органами законодавчої і виконавчої влади у Державному бюджеті України на 2018 рік передбачено 100 млн грн на фінансування програми «Доступне житло» і 30 млн грн – на реалізацію Державної програми забезпечення молоді житлом. Наступного року будемо працювати над подальшим збільшенням фінансування за цими статтями.

Протягом 2017 року помітно активізувалася реалізація місцевих житлових програм. Майже на 50% зросло фінансування житлових програм за рахунок коштів місцевих бюджетів усіх регіонів України – до 171,6 млн грн проти 118,6 млн грн у 2016-му.

Цього року ухвалено чи продовжено дію 36 обласних, районних, міських програм із забезпечення житлом громадян. Ця робота триває. Залишаються діючими у 2018 році ще 37 місцевих програм. Таким чином, на 1 січня маємо 73 чинні регіональні житлові програми.

Працюємо в напрямку продовження програм і на центральному рівні. Рішенням Уряду, проект якого підготували фахівці Держмолодьжитла, подовжено до 2020 року дію програми забезпечення молоді житлом. Докладатимемо зусиль для того, щоб забезпечити цю програму достатнім обсягом фінансування.

Повинен відзначити, що цього року Держмолодьжитло налагодило системну співпрацю з міжнародними інституціями – ООН, Радою Європи, низкою неурядових організацій, які мають на меті захист прав людини в Україні. Керівництво Фонду взяло участь у кількох представницьких міжнародних конференціях і зустрічах в Україні та за її межами, де було оприлюднено інформацію про актуальний стан житлових програм і перспективи їх активізації. Йшлося не тільки про можливості позабюджетного фінансування житлових програм. Насамперед ми намагалися донести до наших іноземних партнерів інформацію про те, що системної альтернативи житловим програмам, що їх впроваджує Держмолодьжитло, сьогодні у нашій державі немає.

Хочу запевнити, що і в новому році колектив Фонду не знижуватиме оберти в роботі, спрямованій на розвиток країни і забезпечення гідного майбутнього українців.

Наступний рік повинен стати роком подальшої модернізації існуючих житлових програм і розробки нових. Їх реалізація дасть змогу зробити рішучі кроки в напрямку вирішення соціальних проблем людей і дати імпульс до розвитку будівельній галузі.

Шановні друзі! У ці святкові дні, коли зустрічаються рік старий і новий, теплі вітання з Новим роком адресую, перш за все, моїм колегам у центральному апараті Фонду і регіональних управліннях. Пишаюся тим, що ми з Вами – однодумці. Користуючись нагодою, хочу висловити Вам щиру вдячність за відданість справі, професіоналізм і самовіддану працю.

Не сумніваюся: якщо й надалі працюватимемо не менш наполегливо – то на нашу команду чекають гарні перспективи реалізації державних і місцевих програм. А кращою подякою нам стануть щасливі обличчя людей, які отримали власне омріяне житло.

Від щирого серця дякую за позитивне сприйняття наших ініціатив і спільну діяльність в інтересах громадян усім державним, політичним, громадським діячам, представникам місцевих громад, які були й залишаються поруч із Фондом. Ми й надалі розраховуємо на вашу підтримку, державну мудрість і авторитет.

Хочу побажати персонально кожному з Вас, друзі, оптимізму, наснаги, нових спільних перемог. І, звісно, простого людського щастя в колі рідних і близьких. Адже саме у своїх родинах ми знаходимо внутрішнє джерело життєвої енергії. І свята нинішні – родинні й затишні. Хай завжди буде так для всіх нас.

Бажаю, щоб наступний рік приніс нашій країні та її прекрасним людям мир і добробут. Нехай здійснюються заповітні мрії!

З Новим Роком! З Різдвом Христовим!

 

Сергій Комнатний,
голова правління Державного
фонду сприяння молодіжному
житловому будівництву