Регіональні новини

 

hark 10 10 19Харків: залишається лідером з реалізації житлових програм

Всього за три минулих квартала з усіх джерел фінансування нових договорів було отримано 73,52 мільйонів гривень, що складає 77,2% від запланованих обсягів.

Якщо подивиться за джерелами фінансування, картина виглядає так:

- бюджет міста Харкова – 55,13 млн. грн., або 79% плану;

- обласний бюджет– 15,0 млн. грн., або 100% плану;

- державний бюджет- 2,27 млн. грн., або 32,3% плану.

Також лише 32,9% від річного розподілу кредитних ресурсів було використано для надання кредитів за рахунок власних коштів Держмолодьжитла.

За усіма напрямками роботи, з початку року було укладено 142 договори на 69,31 мільйонів гривень.

Детальніше:

- 2 довгострокових кредити на будівництво житла молодим громадянам за рахунок власних коштів Держмолодьжитла на загальну суму 1,12 мільйона гривень;

- 22 пільгових молодіжних кредитів було надано за рахунок бюджету міста Харкова. На це знадобилось 17,99 мільйонів гривень;

- 1 пільговий кредит на будівництво житла педагогічним працівникам на суму 670 тисяч гривень було надано за рахунок державного бюджету;

- 11 сімей з числа працівників бюджетних,   комунальних  або вищих навчальних закладів  Харкова отримали пільгові кредити на загальну суму 7,93 мільйона гривень;

- 29 пільгових кредитів надано учасникам бойових дій в зоні АТО на суму 17,49 мільйона гривень;

- 9 сімей внутрішньо переміщених осіб отримали пільгові кредити на загальну суму 5,72 мільйона гривень.

- 26 сімей отримали держпідтримку (безповоротну грошову субсидію) на будівництва житла, з яких 4 за рахунок держбюджету (1,6 млн. грн.) а 21 за рахунок міста – 18 за напрямком 50/50 (витрачено 5,0 млн. грн.) і ще 4  за напрямком 40/60 (на суму 1.0 млн. грн.).

- 42 сім‘ї учасників бойових дій в зоні АТО і ООС отримали підтримку на будівництво житла за рахунок бюджету Харківської області на загальну суму 10,8 мільйона гривень.

Фінансування усіх програм триває. Йде підготовка до укладання наступних договорів.

volun 10 10 19 2Луцьк: У Волинській області хочуть прийняти програму, аби забезпечити молодь власним житлом.

Директор Волинського регіонального управління Держмолодьжитла Тетяна Воробйова взяла участь у засіданні постійної комісії Волинської обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства.

На розгляд комісії винесли проект рішення про затвердження соціально-економічної програми забезпечення молоді житлом у Волинській області на 2019–2023 роки.

Як наголосила у своєму виступі Тетяна Воробйова директор Волинського РУ, подібна програма діє фактично в усіх областях України, за винятком двох – Волинської та Київської.

Вона нагадала, що одна з нагальних проблем, із якою стикнулася країна, – це масовий відтік молоді за кордон. За її словами, втримати молодь можна, зокрема, доступним житлом.

Програму заплановано реалізовувати у два етапи: І етап – 2019–2021 роки; ІІ етап – 2022–2023 роки. Загалом на потреби програми потрібно 26,5 мільйона гривень, із яких 10,6 мільйона – кошти обласного бюджету, ще 10,6 мільйона – гроші міських та районних бюджетів, а 5,3 мільйона – кошти інших джерел фінансування.

Тетяна Воробйова наголосила, що програму на Волині не приймають уже другий рік поспіль.

Натомість станом на 1 січня 2019 року в рейтингу кандидатів на отримання пільгових довготермінових кредитів на будівництво (реконструкцію) та придбання житла у Волинському регіональному управлінні Держмолодьжитла перебувають 325 молодих сімей та одиноких молодих громадян.

Голова Волинської облради Ірина Вахович підтримує ідею відновлення обласної програми молодіжного будівництва і пропонує, щоб відповідний проект рішення був розроблений і внесений в обласну раду. Проте остаточне рішення – за депутатським корпусом.

 

herson 10 10 19 2Херсон: зустріч представників регіонального управління з губернатором Юрієм Гусєвим щодо реалізації державних та місцевих житлових програм на Херсонщині

Відбулась робоча зустріч директора Херсонського регіонального управління Держмолодьжитла Юрія Волковича та директора будівельної компанії "Молодіжний житловий комплекс м.Херсон" Андрія Яценка з головою Херсонської обласної державної адміністрації Юрієм Гусєвим.

Під час зустрічі його поінформовано про стан роботи з реалізації державних та відповідних місцевих житлових програм на Херсонщині за 9 місяців поточного року та  обговорено план роботи та перспективи на 2020 рік.

Юрій Волкович подякував Юрію Гусєву за особисту підтримку ініціатив Держмолодьжитла перед Кабінетом Міністрів України з питань відновлення фінансування з Державного бюджету житлових програм, а також звернув увагу на проблематичний стан фінансування житлових Програм з бюджетів всіх рівнів, який залишається до теперішнього часу і є одним з основних чинників, які гальмують процес успішної їх реалізації.

Так зокрема, на надання пільгових молодіжних житлових кредитів на будівництво житла з обласного бюджету отримано 48% передбачених Обласною програмою показників, з Херсонського міського бюджету – 7%, а з Каховського міського та Державного бюджетів фінансування взагалі не відбувалось.

За результатами обговорення зазначених питань Юрієм Гусєвим наголошено на необхідності продовження спільної роботи щодо покращення стану фінансування житлових Програм та збереження пріоритетів у наступному році щодо вирішення у їх межах житлових проблем військовослужбовців - учасників АТО та ООС, внутрішньо переміщених осіб, багатодітних родин, та інших пільгових верств населення, а також доручено підготувати та надати до Херсонської обласної державної адміністрації бюджетний запит щодо передбачення в обласному бюджеті на 2020 рік коштів в сумі 12 млн грн. на надання пільгових житлових кредитів молоді Херсонщині.

dnip 10 10 19

 

Дніпро: Тринадцять родин отримали квартири за програмою "Доступне житло"

Щасливими володарями довгоочікуваних метрів стали 13 родин з Дніпра. Це 7 родин – внутрішньо-переміщених осіб, 2 родини учасників АТО, співробітники ДСНС і Національної поліції.

Більшість квартир родини отримали за програмою «Доступне житло». Цього року держава виділила на Дніпропетровська область 8 млн грн.

Зводили новий будинок сучасного комплексу майже два роки. Будівництвом ЖК «Олімпійський» займається комунальне підприємство «АРР «Регіон Лідер» Дніпропетровської обласної ради.

Вітаємо щасливих новоселів та бажаємо сімейного затишку та благополуччя.

kiev 10 10 19Київщина: ще один житловий будинок введено в експлуатацію.

Іпотечний центр у Києві та Київській області повідомляє про отримання сертифікату Державної архітектурно-будівельної інспекції України, який засвідчує відповідність закінченого будівництвом об’єкта проектній документації та підтверджує його готовність до експлуатації:

- «Будівництво групи багатоповерхових житлових будинків по вул. Привокзальна, 2-В у м. Бориспіль» 4 черга (Сертифікат ІУ № 163192671113 від 24.09.2019 року).

 

kirov 10 10 19Кіровоград:  кредитувати житло для молоді планують з обласного бюджету у співфінансуванні з місцевими

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів нараду з питання співфінансування з місцевих бюджетів заходів обласної програми забезпечення молоді житлом на 2018-2022 роки. У нараді взяв участь директор обласного управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Артем Погребнюк, керівники окремих структурних підрозділів ОДА та керівники територій у режимі онлайн.

Цього року з обласного бюджету на надання кредитів молодим сім’ям для придбання житла було профінансовано понад 870 тисяч гривень. Цих коштів вистачило на 2 пільгових кредити. Під час наради наголошувалося, що більшість осіб, які перебувають на квартирній черзі, є жителями обласного центру, міст обласного підпорядкування та районних центрів, тому необхідно залучати місцеві бюджети до співфінансування придбання житла. Для цього потрібно внести відповідні зміни до обласної програми забезпечення молоді житлом і розробити з фахівцями механізм її реалізації.

 

На нараді було заслухано представників територій, які зацікавлені у 50-відсотковому співфінансуванні придбання житла для своїх жителів на своїх територіях. Сергій Коваленко доручив усім РДА та МВК, які готові підтримати програму з місцевих бюджетів, подати до облдержадміністрації відповідні листи до 1 листопада 2019 року. На їх основі буде відпрацьовано внесення змін до обласної програми.