Миколаїв активно розвиває житлові програми

9 вересня під час робочої поїздки до Миколаєва голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний зустрівся з Миколаївським міським головою Олександром Сєнкевичем.

IMG 2935Участь у зустрічі, яка відбулася напередодні святкування Дня міста, узяли заступник міського голови Юрій Андрієнко та директори Миколаївського і Херсонського регіональних управлінь Держмолодьжитла Василь Федорончук і Юрій Волкович.

Сергій Комнатний подякував керівництву міста і депутатам Миколаївської міської ради за підтримку в реалізації місцевих програм забезпечення житлом молоді, учасників АТО/ООС і внутрішньо переміщених осіб.

Протягом останніх років Миколаїв посідає друге місце по Україні за обсягом фінансування житлових програм із місцевого бюджету та перше місце – за рівнем фінансування програми забезпечення молоді житлом, наголосив Сергій Комнатний. Лише  за минулі чотири роки місто профінансувало майже 62 млн грн, введено в експлуатацію два житлових будинки на 232 квартири. А всього за 22 роки діяльності Миколаївського регіонального управління Держмолодьжитла забезпечено житлом 1129 родин.

Під час зустрічі йшлося не лише про досягнуті успіхи, а й про перспективи розвитку житлових програм у Миколаєві. Олександр Сєнкевич запевнив, що ці програми і надалі будуть мати підтримку міської влади, адже передбачений ними механізм кредитування допомагає стримати міграцію молоді за кордон і сприяє соціально-економічному розвитку міста і регіону.IMG 2957

На завершення зустрічі голова правління Фонду вручив відзнаки Держмолодьжитла міському голові Олександру Сєнкевичу і заступнику міського голови Юрію Андрієнку за особистий внесок у розвиток молодіжного житлового будівництва.

Довідка.

Миколаївське регіональне управління створено у 1998 році.

Реалізує 4 державні житлові програми і 7 місцевих:

Міська програма доступного житла передбачає надання державної підтримки на умовах Порядку, затвердженого Миколаївською міською радою;

Обласна програма часткового відшкодування кредитів передбачає відшкодування частини кредитних коштів, залучених ОСББ і ЖБК на придбання енергоефективного обладнання у багатоквартирних будинках на умовах Порядку, затвердженого Миколаївською обласною радою;

Програма забезпечення молодих сімей передбачає надання пільгових довготермінових кредитів на умовах окремого Порядку, затвердженого міською радою, розробленого на підставі постанови КМУ №584;

Комплексні програми у Миколаївській області та Казанківському, Новобузькому, Арбузинському районах передбачають два механізми забезпечення житлом:

- надання пільгових довготермінових кредитів на умовах Порядку, затвердженого постановою КМУ №584;

- надання підтримки на умовах, затверджених постановою КМУ №819.

Категорії громадян: молодь, учасники АТО та члени їх сімей, ВПО.

За час діяльності Миколаївського РУ збудовано і введено в експлуатацію 32 житлові об’єкти, в яких громадяни придбали житло за участі державних житлових програм. Загальна площа придбаного громадянами житла за всіма житловими програмами, що реалізуються в обалсті, з 1999 року склала 69,6 тис. кв м.

Найбільш гострим питанням на сьогодні є відсутність фінансування програми молодіжного кредитування з державного бюджету. Останній раз за цією програмою кошти виділялися 2014 р.

         Молодіжна програма є найбільш затребуваною у Миколаївському регіоні, але жодна сім’я з 2015 р. не отримала такий кредит за рахунок коштів державного бюджету. Кошти за цією програмою щороку виділяються лише місцевими бюджетами, що дає змогу забезпечити житлом лише невелику частину громадян, що потребують поліпшення житлових умов і зареєстровані у Миколаївському РУ.