Харків: житло збудовано – житло будується

харьков 1

Хоча перший місяць весни більше нагадував зиму, саме у березні в Харківському регіональному управлінні Держмолодьжитла упевнено зійшли паростки цьогорічних результатів.

Так, минулого кварталу АТ «Трест Житлобуд-1» успішно закінчив будівництво низки житлових будинків. Серед них є ті, що беруть участь у програмах Держмолодьжитла. Відповідно до укладених договорів завершено спорудження будинку №2 в ЖК "Архітекторів" на Олексіївці і будинку №6 в ЖК "Миру-4" поблизу станції метро "Індустріальна". Крім того, достроково закінчено два об'єкти: будинок №7 в ЖК "Левада" (метро "Проспект Гагаріна") і будинок №3 в ЖК "Миру-1" (метро "Імені О. С. Масельського").

Тож на запитання щодо термінів завершення будівництва за житловими програмами багато харків'ян дадуть відповідь: "Кілька місяців". А деякі навіть – "Не більше тижня". І це правда. Тому що останні договори укладалися незадовго до їх завершення.

Collage Nyt Mak Salt  Collage Lev HTZ2 HTZ4

Щоб учасники програм, як і раніше, мали можливість вибору квартири, будівельники підготували черговий пакет пропозицій, які 28 березня отримали схвалення виконкому Харківської міської ради. Всього до програм запропоновано включити 16 нових об'єктів житлового будівництва з різним ступенем готовності. Усі вони будуть завершені до кінця 2018 року.

Більшість нових об'єктів є продовженням уже знайомих харків’янам 9-поверхових комплексів – "Миру-1", "Миру-4". У ЖК "Левада" учасникам запропонують квартири в 16-поверхівках. З'явилися і нові пропозиції економ-класу: ЖК "Ньютона" і ЖК "Веселковий" (проспект Льва Ландау).

Після укладення договорів між регіональним управлінням і забудовником нові об'єкти будуть запропоновані учасникам житлових програм.

Вагомою подією у Харкові стало надання пільгового кредиту внутрішньо переміщеним особам. Це абсолютно новий напрямок міської програми будівництва доступного житла. Більше того: такий кредит є унікальним не лише для Харкова, але й у межах усієї України.

Також в березні надані перший у 2018 році кредит працівникам бюджетної сфери Харкова, працівникам харківських вузів і комунальних підприємств; перший цього року молодіжний кредит за рахунок власних коштів Держмолодьжитла.

Триває планове фінансування житлових програм з бюджету столиці Слобожанщини. Всього у І кварталі використано понад 11,5 млн грн бюджетних коштів із 70 млн грн видатків, передбачених на фінансування житлових програм у 2018 році.

А це 8 молодих сімей і 7 учасників бойових дій в зоні АТО, які отримали пільгові кредити. Також надано державну підтримку на будівництво доступного житла двом сім'ям, які з 80-их років минулого століття очікували позачергового надання житла.

Згідно з планами фінансування з бюджету міста у квітні й травні обсяги реалізації програм будуть поступово зростати.